Акатист на преподобните Оптински Старци. Житие на преподобни Амвросий Оптински и кратки животоописания на Оптинските старци

Optinski Akatist 2
Акатист на преподобните Оптински Старци
Житие на преподобни Амвросий Оптински и кратки животоописания на Оптинските старци

Книжката съдържа акатист на преподобните Оптински отци: Лев, Макарий, Моисей, Антоний, Иларион, Амвросий, Анатолий, Исаакий Старши, Иосиф, Варсануфий, Анатолий, Нектарий, Никон и Исаакий Оптински, всички просияли в святост.
Възлюбили по евангелския закон Господа Бога от цялото си сърце и душа, и с всичкия си ум, те се потрудиха за спасението на целия Божи народ.
Извървяха докрай тесния и прискърбен път на смирението и самоукорението, и така придобиха преизобилно благодатните дарове на Светия Дух.
Никого от дошлите при тях не прогониха, никого не оставиха неутешен, но просветиха и духовно възкресиха всички свои ближни със светите Христови истини.
По словата на апостола ги възлюбиха като себе си и ги приеха в сърцата си, пророчестваха и ги назидаваха, увещаваха и ги утешаваха.
„Преславни угодници Христови, преподобни отци и старци, молете милосърдния Господ да дарува и на нас, недостойните, чисто сърце, правилни дела, нелицемерна любов, сълзи на покаяние, душевен мир и телесно здраве, та с вашето застъпничество да ни удостои заедно с вас да наследим Царството Небесно во веки веков. Амин.

————

Книгата може да бъде закупена от църковните магазини и Книжна борса „Г. Искър“ или поръчана на тел. 087 890 8244