Апологетика (основно богословие)

Apologetika anotacia

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит излезе от печат учебникът по Апологетика със съставители Епископ Никодим и Протойерей Цв. П. Христов.

Апологетиката е наука, която се занимава със защита на християнството. Апологетиката се нарича още и основно богословие и се занимава с четири главни въпроса: 1) религията изобщо, 2) различните религии, сравнени с християнството, 3) изложение на основанията в полза на християнската богооткровена религия и 4) разглеждане на критиките срещу основните истини на християнството и религията въобще.
Учебникът е съставен от известните български богослови и преподаватели епископ Никодим и протойерей Цв. П. Христов. В този вид учебникът е издаден през 1943 г. и е използван през десетилетията като подходящо помагало за семинариите и богословските факултети. Настоящото издание е подготвено от Софийска св. митрополия и книгоиздателско сдружение „Православно Отечество“ с благословението на Негово Светейшество Патриарх Неофит. Отпечатва се поради изчерпване на учебника и необходимостта от него за духовните семинарии, богословските факултети и за тези читатели, които желаят да задълбочат познанията си по богословие.

Книгата е с твърди корици, кожена подвързия, съдържа 426 стр. Единичната цена е 23 лв.

Може да бъде закупена от Софийска св. митрополия, тел. 0879 259 293, г-н Кольо Лозанов, в църковните магазини и от Книжна борса „Г. Искър“, тел. 087 890 8244.