Бог не с мяра дава Духа

Бог не с мяра дава Духа
Свидетелства на съвременници за духовния живот на Стареца Клеопа
198 стр.
2016 г.
7.00 лв.
Старецът Клеопа Илие (1912-1998) е съвременен подвижник на румънската православна църква. Игумен на манастира „Сихастрия”, той е преследван от комунистическите власти – два пъти лежи в затвор, подвизава се дълги години из горите на Молдова. Разказите в настоящата, пета книга за него са взети от сборника „Великият Старец Клеопа, румънски чудотворец“. Те свидетелстват за благодатни събития, свързани със Стареца, предават негови наставления и завършват с разказ за неговата кончина. 

„Една зимна вечер, след като завърши правилото си, отец Клеопа, както обикновено излезе от килията си в съседната стая където приемаше желаещите да го видят и да послушат проповедите и съветите му. През този ден постъпката на една стара жена така го бе впечатлила, че той много пъти след това разказваше за нея.
Жената била много бедна, но милостива. Желаейки да дари нещо на манастира, донесла два мамула царевица и казала на отец Клеопа:
- Отче, бедна съм и нямам какво да даря. Но ви донесох две мамула царевица. Сигурно имате кокошчици. Нахранете ги с царевичка.
- Остави ги, майко. В очите на Господ тези два мамула са по-ценни от два милиона леи! Нали знаеш какво казва Той в Евангелието за двете лепти на вдовицата.
Като дойде на трапеза, отец Клеопа ни каза:
- Eто вижте, заради такива хора Бог ни търпи. Простодушни са, но колко са чисти! Колкото и да са бедни, им се иска да донесат нещо, макар и малко, от къщичката си в манастира. Ние имаме всичко, а те искат да ни даряват. Заради такива като тях Бог все още ни търпи!“