Диадемата на Стареца. Спомени за преподобния старец Гавриил Ургебадзе

Диадемата на Стареца. Спомени за преподобния старец Гавриил Ургебадзе

150 стр.
2016 г.
7.00 лв.

Диадемата от мед на юродивия за Христа св. Гавриил Ургебадзе с времето се е превърнала в диадема от спасени в Христа човешки души. В ореол.

Преподобният старец Гавриил Ургебадзе е роден през 1929 г. в Тбилиси, представил се е в Бога през 1995 г. и на 20 декември 2012 г. е канонизиран за светец. Той е изповедник на вярата в най-христоненавистния период от грузинската история, но по Божи промисъл оцелял и разпръсквал надежда, вяра и любов сред жадните за общението със Светия Дух. Самобитен и ярък Божи светилник, подвижник, аскет, молитвеник, прозорливец, сърцеведец, чудотворец. Изпълнен с топла любов към Бога и към ближните и с насмешка и отричане от себе си и от света. Един негов събрат монах казва за него: „Архимандрит Гавриил – това са всички монаси, взети заедно.“

Настоящата книга излиза за втори път на български език, този път след канонизацията на преподобния Гавриил. Тя съдържа кратко животоописание, спомени на негови съвременници и духовни чеда, и наставленията на св. Гавриил по най-важните теми в живота на християнина – като проста и силна духовна храна. Тя ще съприкоснови българските читатели с частица от светостта на една от най-старите, но малко познати у нас православни църкви – грузинската.