Жития на светиите носещи името Валентин и Валентина. Акатист на света мъченица Валентина

Жития на светиите носещи името Валентин и Валентина. Акатист на света мъченица Валентина
съставила монахиня Валентина Друмева
60 стр.
2009 г.
3.00 лв.
Духовното небе над Едната света съборна и апостолска Църква е осеяно с неизброимо много сияещи звезди на мъченическата и преподобна святост. Не е възможно имената на всички светии да се впишат в църковния православен календар. Посочени са само най-известните, а паметта на всички знайни и незнайни се празнува църковно по богослужебния канон в първата неделя след Петдесетница.
Всяка поместна Църква отбелязва и „свои“ местни светии, особено тачени от християните. Включва още и светии, чиито имена се приемат по-често при светото кръщение и поради това са особено почитани като небесни покровители.
Паметта на света Валентина и на свети Валентин се появи календарно у нас много отдавна, когато християните започнаха да приемат у нас техните имена.
В житията са известни четири мъченици с име Валентина. Двете са пострадли в Палестина през 308 г. по време на жестоките гонения на християните при римския император Максимиян, а другите две са руски новомъченици.
Известни са и трима мъченици с име Валентин, пострадали също по време на тези гонения. Те са: свещеномъченик Валентин Интермански (259 г.), свети мъченик Валентин презвитер Римлянин (273 г.) и свети мъченик Валентин воин Доростолски (228 г.).
В нашия православен календар е отбелязана паметта само на света Валентина Палестинска (10 февр./23 февр.) и на свети Валентин презвитер (6 юли/19юли).
Но неотдавна се появи, не в календара за богослужебно почитане, а на улицата един нов измислен „свети“ Валентин, дошъл от католическия и протестантски свят. Той не е отбелязан в никой християнски календар, защото не е свързан с никаква святост.
Напротив неговият празник е свързан с беззаконното плътско общуване, което пред Бога и Църквата е грях.
Но много благочестиви християни поради незнание, уловени хитро от думичката „свят“, сложена пред името на несветия Валентин, започнаха на 14 февруари да се поздравяват вън от Църквата. А млади хора го празнуват непристойно на улицата, в дискотеката и в увеселителните заведения.
За да се разграничат светиите от несветия, прилагаме тук житията на почитаните от Църквата светии с посочените имена, пролели кръвта си за чиста православна вяра. Накрая даваме пояснения и за несветия Валентин, за да се разграничи от тях и да се изясни недоразумението.

Leave a Reply