Носталгични спомени от градината на Майката Божия

Носталгични спомени от градината на Майката Божия
Автор: Архимандрит Херувим (Карамбелас)

В настоящата книга архимандрит Херувим разказва своите спомени от пристигането и живота си на Света Гора. Градината на Пресвета Богородица ни се открива през погледа на един ангелски чист и боголюбив осемнадесетгодишен младеж, който отива в ранната си младост да се посвети на Бога в монашески живот. През неговите очи виждаме дивния подвиг и благочестие на светогорските пустинници – населници на скита Света Анна. За първи път пред духовния взор се открива същината, сърцевината на монашеското скитско устроение – начинът на молитва, труд, внимаване над помислите и др.
Спомените са носталгични, защото разказват за едно отминало време, когато на Света Гора нямаше пътища, многолюдие и промени с цел удобства и улеснения. Но се пазеха стръмните пътеки и скромни постройки, които помогнаха на живелите преди отци да придобият святост чрез труд, реки от пот и сурова бран.
За всичко това и много повече боголюбивият читател ще научи в прекрасната книга „Носталгични спомени от Градината на Божията Майка”

NostalgichniSpomeni(Един населник на скита по повод пътищата: „Отци, тези неудобни, стръмни и труднопроходими пътища на нашия скит помогнаха на живелите преди нас отци да придобият святост чрез пот и сурова бран. Тъй че, ако искаме да вървим по техните стъпки, нека не търсим удобства”).

Освен книгите на архимандрит Херувим с животоописания на съвременни атонски подвижници ви предлагаме и “Светогорска библиотека” – поредица от книги посветени на Света Гора и на Светогорския монашески живот. Поредицата съдържа около 60 книги от древни и съвременни автори, обхващащи времето от 8-ми век (Атонски патерик) до новопрославените атонски светии – преп. Паисий Светогорец и Йосиф Исихаст и др.

235 стр.
2020 г.
9.80 лв.
Меки корици