Цветосъбрание, Книжка 4

Неизвестен атонски исихаст

Цветосъбрание
Книжка 4

За трезвеното съзерцание

270 стр.
Меки корици
2018 г.
8.80 лв.

Книгата се принася в дар
на нашия Господ Иисус Христос,
Спасител и Благодетел на човешкия род,
от Когото е всеки съвършен дар

В тази смирена книга неизвестен атонски монах разкрива мигове от съкровения живот на извършващия Иисусовата молитва с умиление и болка. Предавайки духовен опит, той естествено и със сладост на душата открива своите благодатни преживявания, явяванията на Христа, на Богородица, на Ангелите и беседите с тях. С неизказана простота той описва тяхната красота и сияние. Накрая авторът загатва за изобилието от духовни дарове, които дава Иисусовата молитва.
Много неща от написаното тук могат да ни се сторят непостижими по своята висота, такива, за които можем само да слушаме или да четем, но не и да преживеем, и до които дори не бива да се докосваме. Но това е само повод за още по-голяма ревност за тези, които наистина се стремят към Бога, които Го търсят с цялото си сърце.
Да бъда Твое жилище, Иисусе мой, аз прося,
И Те моля топло, дарувай ми това, що желая.
Дойди, Спасителю, в сърцето ми и се всели в него,
и премахни от него всяко лукавство.
Вложи Своята Божествена любов
и въведи в него Своята свята благодат,
просвети зрението на моя ум, Христе,
и озари очите на мисълта ми, Спасителю,
за да бъда храм на Светия Дух
и след смъртта сънаследник на пренебесния лик.
Амин .
(Неизвестен атонски монах 19 в.)
ТРЕЗВЕНО СЪЗЕРЦАНИЕ (пролог)
Двадесет слова на неизвестен атонски монах, съкрушен духом, в които той описва с точност това, на което се е научил от опит и което сам е изстрадал. В тези думи се съдържа указание за началния път, ръководство за духовно възлизане и начин за постоянно усъвършенстване на непрестанното умно дело, предадено ни от светите и божествени отци и наречено
УМНА МОЛИТВА
Имайки този готов опит, желаещите нека пристъпят към нейния свят труд, който, посредством напрегнат подвиг по най-краткия път отвежда в Пренебесното царство на Христа, нашия Бог.